25. marts 2020
Gamle hjerner i en accelererende verden – tankevækkende foredrag med Imran Rashid
Hvor meget bestemmer du egentlig over din egen adfærd? Hvordan kan din teknologi påvirke dit psykiske og mentale helbred? Dette er begge spørgsmål som læge og it-entreprenør Imran Rashid fortalte om i sit foredrag på Learnmark Gymnasium HHX og HTX. HHX-elev Dea Emilie Husted Jespersen fortæller her om sine indtryk fra foredraget.
Skrevet af: Kristina Elkjær Høj Iversen, elevjournalist og 3.g-elev på Learnmark Gymnasium HHX
Den digitale verdens Emma Gad
Foredragsholderen Imran Rashid er uddannet speciallæge i almen medicin, men han har også, i kontrast til dette, udfoldet sig inden for teknologiens verden blandt andet som udvikler af konceptet videodoktor.dk. Han har også skrevet flere bøger om digital dannelse og de fysiske og psykiske påvirkninger, som teknologi har på det moderne menneske.
Et af de emner, Imran Rashid kom ind på i sit foredrag, var, at vores hjerner slet ikke kan følge med i den lynhurtige teknologiske udvikling, der er sket siden starten af det nye årtusind. Dette fænomen er noget, som Dea Emilie Husted Jespersen også kan relatere til. Hun går i 1.g på Learnmark Gymnasium HHX og er født ind i den digitale generation med smartphones og computere. Hun har oplevet teknologiens udvikling i takt med, at hun voksede op, fra da hun fik sin første klap-op-mobil som 12-årig til de efterfølgende mange versioner af smartphones.
Jeg synes, foredraget var meget aktuelt og interessant, især for min generation nærmest er født med en mobil i hånden og alligevel ikke kender så meget til den påvirkning, som teknologien kan have på os.
Dea Emilie, HHX-elev
Menneskets ubevidste adfærd
Fra Learnmark-scenen forklarede Imran Rashid også, at menneskets artsbetegnelse, homo sapiens, faktisk er en forkert betegnelse. Det betyder nemlig det tænkende menneske oversat fra latin. Men vi tænker faktisk langt mindre over vores adfærd, end vi tror, vi gør.
l”90 procent af vores adfærd er baseret på instinkter og rutiner. Kun 10 procent er bevidst, rationel adfærd,” forklarede Imran Rashid til det måbende publikum.
Imran Rashid talte især til de unge blandt publikum, da han forklarede, hvor vigtigt det er, at vi bliver mere opmærksomme på, hvordan vi bruger vores mobiler, og hvor meget vi gør det. Han brugte blandt andet begrebet popcorn apps, applikationer der sender mange notifikationer ud.
”Det er ligesom at sidde og spise popcorn, når man først har taget et popcorn / kigget på en app, så kan du ikke lade være med at tage flere og flere, og til sidst har du brugt rigtig meget tid på din mobil.” uddybede Imran Rashid.
En stor del af ansvaret ligger ifølge den erfarne læge hos de store tech-producenter. Apps er designet af eksperter, der ved utrolig meget om adfærdsdesign, der er vanedannende. Imran Rashid sammenlignede også apps med en pakkekalender, som man bare ikke kan vente med at åbne.
”Hver gang du åbner en af disse apps, er der nye notifikationer. Din hjerne får et dopamin-kick, et glædesøjeblik, hvor du føler dig set og anerkendt af andre, og det får dig til at bruge mere tid på mobilen.”
Det utroligt at telefonen kan kontrollere dig på sådan en måde, og at der er en hel industri bygget på at distrahere mennesker og gøre dem afhængige, så de bruger så meget tid så muligt på mobilen.
Dea Emilie, HHX-elev
Offline-tid på recept
Imran Rashid fortalte også, hvordan han havde brugt meget af sin lægeerfaring til at opdage teknologiproblemet blandt danskerne. Til foredraget nævnte han blandt andet, hvordan han engang havde mødt en patient, der klagede over, at han ikke kunne sove om natten. Det viste sig, at grunden var, at han lå og brugte mobilen, inden han skulle sove. Diagnosen var klar, Imran Rashid udskrev derefter en recept på offline-tid fra mobilen. Det viste sig at hjælpe patienten meget til at få en bedre nats søvn.
Dea Emilie Husted Jespersen havde også selv dette problem, før hun kom på efterskole. Her lå hun selv med mobilen, inden hun skulle sove og gik meget med den om dagen. Men det blev ændret, da efterskolen sagde, at de ikke må tage mobilen ud fra deres værelse.
Det var en stor lettelse. Før efterskolen gik jeg med den hele tiden, og jeg kunne slet ikke gå nogen steder hen uden den. Nu synes jeg, det er afslappende, at jeg ikke har den med mig hele tiden.
Dea Emilie, HHX-elev
Et nøgleord, der gik igennem i hele Imran Rashids foredrag var opmærksom. Vi skal blive mere bevidste om vores egen adfærd, så det er os, der bestemmer og ikke teknologien.
”Vi ved godt, hvad der er rigtigt og forkert at gøre. Vi bør fx ikke spise meget slik og ikke stresse vores krop, men vi gør det ofte alligevel. Fænomenet gentager sig med vores mobilforbrug. Vi bør blive mere opmærksomme og gøre afstanden mellem, hvad vi gerne vil og rent faktisk gør, mindre,” uddybede Imran Rashid.
Til sidst i foredraget gav Imran Rashid nogle af sine egne bedste råd til at få et sundere teknologiforbrug. Det gjorde et stort indtryk på Dea Emilie, og hun gik derfra med ny viden og inspiration til at forbedre sit eget forhold til teknologi.
Foredraget har også inspireret mig til at blive mere opmærksom på, hvor meget jeg bruger min mobil og begynde at tænke ”hvad kunne jeg ellers lave lige nu i stedet for at at sidde med min mobil?” Derudover skal jeg investere i et vækkeur.
Dea Emilie, HHX-elev
5 tips til sundere teknologiforbrug
Imran Rashids bedste tips til at få et sundere teknologiforbrug
-
Brug airplane-tilstanden, når du ønsker at give andre nærvær
-
Fjern notifikationer fra popcorn apps
-
Lær at planlægge imod din egen natur
-
Køb et vækkeur
-
Tag dagligt bevidste pauser fra teknologi
Glædelig jul og godt nytår
Skolen er juleferielukket til og med den 1. januar 2025.
Fra den 2. januar 2025 er de fleste af os tilbage ved telefon og mail.
--
Har du brug for hjælp i forbindelse med din ansøgning til grundforløb 2 på enten Learnmark Business eller Learnmark Tech,
er du meget velkommen til at kontakte os.
Træffer du os ikke, kontakter vi dig hurtigst muligt.
--
Husk, vi holder åbent hus og infomøder i januar og februar. Se datoer på learnmark.dk/info