14. oktober 2022
1.700 unge til valgdebat i Horsens
Mandag den 24. oktober 2022 afholder Learnmark Horsens valgdebat for skolens elever. Her får de cirka 1.700 unge mulighed for at diskutere emner, der optager dem, med toppolitikere og med Clement Kjærsgaard som ordstyrer.
”Hvilken alternativ form for energikilde, ser I, kan løse vores energikrise? Hvorfor vil I fjerne et år af universitetsuddannelserne? Hvad er jeres holdning til SU?”
Det er nogle af de spørgsmål, som Marco Juhl Schramm, formand for Fælleselevrådet på Learnmark Horsens, gerne vil have svar på, når Learnmark Horsens holder fælles valgarrangement for skolens elever mandag den 24. oktober 2022 kl. 12.00 – 13.20 i Forum Horsens.
Omkring 1.700 Learnmark-elever deltager i valgarrangementet, og omtrent halvdelen af dem er stemmeberettigede. Forud for debatten har skolens elevråd forberedt spørgsmål til politikerne, og dem glæder Marco Juhl Schramm sig til at få svar på.
Det bliver spændende at høre, hvad politikerne mener om de emner, vi gerne vil diskutere. Det er første gang, jeg skal stemme til folketingsvalg, og jeg glæder mig til at få mere viden om, hvad partierne står for, så jeg bliver mere klog på, hvem jeg skal stemme på den 1. november. Og så synes jeg bare, det er megafedt, at vi kan samle hele skolen til en fælles politisk debat.
Marco Juhl Schramm
Kendte politikere styres stramt af Clement Kjærsgaard
Disse folketingskandidater har foreløbigt givet tilsagn om at deltage i valgdebatten, som styres af Clement Kjærsgaard:
- Nicolai Wammen - Socialdemokratiet
- Katrine Robsøe - Radikale Venstre
- Anders Krojgaard Lund - Det Konservative Folkeparti
- Lars Boje Mathiesen - Nye Borgerlige
- Rasmus Nordqvist - SF - Socialistisk Folkeparti
- Alex Vanopslagh - Liberal Alliance
- Henrik Hjortshøj - Kristendemokraterne
- Michael Nedersøe - Dansk Folkeparti
- Troels Lund Poulsen - Venstre
- Lisbeth Torfing - Enhedslisten
- Torsten Gejl - Alternativet
Demokratisk dannelse er en vigtig del af undervisningen
Datoen for valgdebatten på Learnmark Horsens har længe været fastsat, fordi skolen ifølge direktør Niels Yde ser det som en vigtig opgave at bidrage til elevernes demokratiske dannelse – og heldigvis passer den valgte dato perfekt i forhold til folketingsvalget den 1. november.
For mange elever er det første gang, de skal stemme, og de er særligt nysgerrige på forskellighederne mellem partierne. Derfor er det vores opgave gennem forskellige undervisningsforløb og den store valgdebat at skabe et godt grundlag for, at de stemmer på et oplyst grundlag. Eleverne kender mest politikerne fra tv og de sociale medier. Nu får de mulighed for at møde dem live og stille dem spørgsmål, så politik og politikere kommer helt tæt på – og mon ikke politikerne vil benytte muligheden for at markere deres standpunkter på emner, der særligt interesserer eleverne.
Niels Yde