17. november 2022
Rejsebrev fra legatmodtager Joachim i Oslo
Joachim Dahl Steensbjerre, som blev student fra Learnmark Gymnasium HHX i 2016, modtog i foråret 2022 Grethe og Henning Skov Jensens rejselegat på 30.000 kr.
Det var et godt bidrag til hans studieophold på Universitetet i Oslo, hvor han i efterårssemestret studerer økonomi. Efter nytår fortsætter han på studiet Cand.oecon. på Syddansk Universitet.
Skrevet af Joachim Dahl Steenbjerre, legatmodtager og HHX-student
Der er nu gået to måneder af mit eventyr i det norske; næsten halvdelen af tiden og den er fløjet afsted.
Jeg ankom en uge før semesterstart og tilbragte en del tid med de fem, jeg bor på gang med. Jeg er endt sammen med fem piger; tre fra Holland og to fra Tyskland, og vi kom hurtigt fint ud af det med hinanden.
Alle her i Oslo har været og er fortsat utrolig imødekommende, og bare man siger ja, er der rig mulighed for at opbygge et godt netværk.
Sådan mødte jeg tre af mine tætteste venner heroppe. Tre fra Holland (ja, dem er der mange af), som jeg mødte i introduktionsugen arrangeret af universitetet.
Generelt var det en god uge med et stort fokus på det sociale og i mindre grad på bylivet, hvilket passer mig rigtig fint. Her blev vi internationale, som jeg teknisk set hører under, inddelt i grupper a 14, hvor vi lavede alt lige fra rundvisning og officiel velkomst af borgmesteren og rektor i centrum af Oslo til konkurrencer og byvandringer.
Hverdagen og fagene på universitetet
Hverdagen heroppe er på én og samme måde tæt på og meget forskellig fra min ’gamle’ hverdag i Odense.
Det er faktisk de samme tre ting, jeg laver; studiet, gymnastikken og de nye bekendtskaber. Studiet er inspirerende og udfordrende. Jeg har formået at vælge en kombination af fag, jeg enten ikke kan stoppe at arbejde med eller bliver fagligt udfordret af. Sidstnævnte skyldes de økonomiske metoder som jeg ikke tidligere har beskæftiget mig meget med, men som med alt andet nyder jeg udfordringen, når interessen og kvaliteten af undervisningen følger med.
Det er fagene ’Political Economics’ og ‘Economics of Banking’. Her ser vi henholdsvis på
- Modellering af valgsystemer og hvilke(n) politik(ker), der bliver indført ud fra antagelser om vælgeradfærd.
- Modellering af finanssektoren i forbindelse med uperfekte markeder, begrænset hæftelse hos banker og asymmetrisk information hos långiver og -tager.
Semesterprojekt
I faget ’Data Science for Economists’ skal jeg arbejde på et semesterprojekt med en nordmand og en mexicaner. Vi skal her vise, at vi kan bruge teknikkerne fra faget i form af datamanipulation -visualisering, numerisk metode og machine learning.
Dette gør vi ved at analysere og visualisere tidligere nobelprisvindere og deres fordeling på land, køn, alder og universitet. Til sidst vil vi forsøge at estimere de næste nobelprisvindere ved hjælp af machine learning.
Ekstra undervisning i norsk
Som noget ekstra har jeg valgt at tage norsk fonetik for at forbedre udtalen. Jeg forsøger ihærdigt at lære norsk, og ét seminar pr. uge med taleøvelser passer godt ind i studiedagen og hjælper betydeligt på dette.
Træner gymnastik fem gange om ugen
De fem ugentlige træninger i Oslo Turnforening giver mig en masse norske venner, og de har også taget ufattelig godt imod mig. Niveauet er højt, men det er givende for studiet og selvsagt gymnastikken med så meget træning pr. uge.
Det at prøve nye træningsmetoder af er sundt, og jeg bliver positivt udfordret til hver træning af yderst kompetente trænere. Også inden for gymnastikken er udvekslingen givende.
Vandreture i den norske natur
Som den tredje ting i hverdagen har jeg været på en masse vandreture. Nordmændene gør det dagligt og endnu oftere i weekenderne, så det må vi selvfølgelig også. Jeg har indtil videre været på flere smukke ture i Oslo-området med de tre hollændere og tilbragt en weekend med min buddy group (gruppen fra introduktionsugen) i Stavanger - se billederne fra Kjeragbolten og Preikestolen.
Jeg kan roligt sige, at jeg det bliver svært at ’nøjes’ med Danmark fra jul. Alt i alt vil jeg sige, at jeg er faldet godt til og er lykkedes med at være omgivet af nye gode venner i alle tre dele af hverdagen.
Jeg er taknemmelig for, at Grethe og Henning Skov Jensens legat har hjulpet mig med at muliggøre dette semester, og jeg håber, man kan fornemme bare en smule af min begejstring for Oslo i denne lille hilsen.
Snart bliver jeg beriget med besøg af venner og familie hjemmefra, og jeg glæder mig til at vise dem denne ’lille’ norske perle.
De bedste hilsner fra Oslo, Norge
Joachim Dahl Steensbjerre