1. juli 2024
Rektor Sune Aggers tale til HHX- og HTX-studenterne
Dimission på Learnmark Gymnasium HHX & HTX 28. juni 2024.
Kære elever – kan jeg ikke kalde jer, for som enhver kan se, skal jeg nu sige: Kære studenter! Kære familie og venner: Tillykke!
Jeg vil i denne tale sige noget om mådehold. Ja, det vil jeg faktisk. Også selvom I ikke holdte ret meget igen, da vi mødtes i går aftes til Huemiddag på skolen, og jeg tænker, at en del af jer nok blev ved til ret sent. Og måske ikke viste mådehold med de våde varer. Det skal være jer velundt. Mådehold handler om at holde igen. Holde igen med sit forbrug – af f.eks. våde varer, og andre gange skal man holde igen med sine meninger og holdninger, og ikke altid flage sin uenighed.
Jeg vil også sige noget om jer, men det kommer vi til.
Vi starter med mådehold, og hold nu fast. For selvom vi nok i dagligdagen ikke bruger ordet, så er mådehold måske noget af det allermest danske. At man behersker sig, søger konsensus, og synes vi lige skulle tænke os lidt om. Et gammelt dansk ordsprog er ”Alt med måde”. Mådehold er noget, der har været i vores kultur igennem århundreder.
Da jeg var 17 år, tog jeg til USA som udvekslingsstudent, og her mødte jeg kontrasten mellem det danske mådehold og USA, og det vil jeg fortælle jer lidt om. Mange af jer ved, at jeg er ret vild med USA og er mere end almindeligt optaget af amerikansk kultur, fordi flere af os simpelthen har været i USA sammen for 1½ år siden, på studietur til Seattle, Tacoma og Green River.
Noget af det som slog mig positivt ved USA, da jeg som 17-årig stod der, var i høj grad det modsatte af det danske mådehold.
Deres vilje til at prøve noget nyt, at starte noget op, at stille sig frem i forreste geled, og fx lave en lille dans i al offentlighed til et sportsarrangement eller stille sig op på en talerstol med klar og myndig røst. Her var der ikke noget af det danske med at ”ja, nu er jeg jo ikke den store taler”. Og når nogen stak næsen frem i USA, blev det godt modtaget.
Det gælder selvfølgelig langt fra alle amerikanere. Men der var alligevel mange, som ville noget og som turde noget!
Jeg oplevede også deres dedikation: Jeg spillede basketball herhjemme, og jeg var på ynglingeholdet, og vi trænede 3 gange om ugen, og syntes det var super meget. I USA trænede vi to gange - om dagen. Hver eneste dag. Vi mødte ind om morgenen til skudtræning og fysisk træning. Om eftermiddagen var der taktisk træning, øvelser og kamptræning.
Jeg kom hjem fra staterne, og blev student. Mine gymnasiekammerater vidste selvfølgelig, at jeg havde været i USA og spille noget basketball. Og blev igen mødt af det danske mådehold: I min studenterhue skrev en af mine klassekammerater: ”Husk, Sune, white men can’t dunk!”. Så var jeg ligesom tilbage i det danske mådehold, selv om jeg er sikker på, at det var kærligt ment: Husk nu: Du kan faktisk ikke spille bold! Og jeg kunne faktisk dunke, selv om jeg aldrig blev nogen rigtig god basketspiller.
Der er mange igennem tiden, som har ment, at mådehold er en del af den danske folkesjæl, og ment, at det var noget positivt ved Danmark.
Grundtvig sagde, at vi er landet, hvor ”få har for meget og færre for lidt”. Vi skejer altså ikke ud, mente Grundtvig i sin hyldest til Danmark fra 1820 – noget han også udtrykte, når han skrev
”ved jorden at blive, det tjener os bedst”. Mange af Grundtvigs samtidige var enige. Danmarks folk havde det bedst ”på det jævne, på det jævne”, som Hans Vilhelm Kaalund skrev i 1858.
I 1848 – 10 år før – fejede revolutionerne igennem Europa. Der var revolutioner i Berlin og i Wien. Der var – igen – revolution i Paris.
I Danmark gik forsamlinger også mod kongen, den nyudnævnte Frederik d. 7. Men vi fik ikke revolution. Kongen bøjede af, og havde i virkeligheden nok hverken lyst eller evner til at være enevældig diktator. Og de revolutionære besindede sig og holdte igen. De udviste lige præcis mådehold og gik hjem og sov på det. Kongen og folket fandt hinanden, og vi fik den første grundlov 5. juni 1849 – og har lige fejret dens 175. jubilæum. Hvor hovederne rullede i resten af Europa, fik vi den fredelige magtoverdragelse i Danmark. Mådeholdet havde vist sig i en afgørende situation i vores lands historie – og på en positiv måde.
Er mådeholdet i vores kultur så altid godt? Der er i hvert fald flere, som har kritiseret, at vi holder måde i Danmark. Aksel Sandemose, som skrev Janteloven i ”En flygtning krydser sit spor” fra 1933, er en af de fremmeste.
For Sandemose er mådeholdet i Janteloven kammet over i det kvælende. Ingen må stikke ud. Ingen må være noget ekstraordinært. Alle er lige, men ikke frie, og vi vogter på hinanden. I Janteloven lyder det blandt andet:
- Du skal ikke tro at du er noget.
- Du skal ikke tro du er klogere end os.
- Du skal ikke tro du ved mere end os.
- Du skal ikke tro du er mere end os.
- Du skal ikke tro at du duer til noget.
I Janteloven er mådeholdet blevet et lighedsdiktatur, der gør, at vi ikke har frihed, for ingen må være noget særligt. Vi kan ikke realisere os selv. Vi skal bare alle sammen være på det jævne, på det jævne. Husk nu, Sune, ”White men can’t dunk”, som der står den dag i dag i min studenterhue – også selv om det var kærligt ment.
Spørgsmålet er nu, hvordan det ser ud i dag. Er der brug for det danske mådehold, eller skal I kaste tøjlerne og turde skeje ud?
Måske meget dansk kommer jeg til at sige til jer: Der er brug for, at I gør begge dele!
Der er brug for mådehold i dag, fordi vi i verden lige nu – måske ikke ser revolutioner – men stigende splittelse og polarisering. Det kan vi se i mange lande i Europa. Ser vi til USA, så er offentligheden splittet i to grupper, som i stigende grad ikke kan føre en samtale sammen. Det er ødelæggende for et demokrati, hvis man ikke engang kan være enige om, hvad der er sandt og falsk, rigtigt og forkert, hvad der er reelle nyheder, og hvad der er fake news.
Vi er i en verden i dag, hvor man mange steder grupperer sig ideologisk, politisk, værdimæssigt – og så taler man kun med dem, man er enige med. Vi taler sammen i de såkaldte ekkokamre: Hvor man bestyrker hinanden i de samme holdninger, og kører hinanden længere og længere ud af et spor.
Vi er i en verden i dag, hvor man bliver fodret med den slags videoer, man godt kan lide på Tiktok. Man får den samme slags videoer i en uendelig strøm. Men man ser aldrig historien fra den anden side.
Og hvis man på de sociale medier alligevel ender med at tale med nogen, som man er uenig med, så gør man det på en meget hård og uforsonlig måde.
Nogle gange gælder det i dag, at opmærksomhed trumfer ordentlighed. Igen i USA kan vi se en tidligere amerikansk præsident blive dømt i retssager, men hvor det kun styrker hans position på sociale medier og blandt hans tilhængere. Opmærksomhedssystemet er stærkere end det juridiske system.
De sociale medier har gjort, at alle har en stemme, og det er vitterligt godt, at alle kan udtrykke sig i et demokrati.
Men de sociale medier er desværre også indrettet sådan, at vi klikker på det, som falder os i øjnene, og det er desværre som regel det ekstreme synspunkt, der giver opmærksomhed. Det, der er hurtigt forklaret og skarpt skåret. Det giver kliks.
Vi er i en situation i dag, hvor der er penge i uenighed, som jeg for nylig hørte filosofiprofessoren Vincent Hendricks sige. Fordi uenighed fører til kliks, til opmærksomhed, til annoncører. Men ikke til, at vi bliver klogere på hinanden. Kun at vi bliver mere uenige.
Hvis jeg skal være optimistisk på Danmarks vegne – og det er jeg i dag – så tror jeg at vi kommer godt videre, fordi vi har mådeholdet indprentet i vores kultur. Vi søger konsensus. De danske politikere kan være uenige, men de er stadig enige om, hvad de er uenige om.
Vi har voldsomt brug for mådeholdet i en verden, hvor alle positioner er trukket så hårdt op, at man glemmer at snakke med hinanden. Hvor man glemmer at prøve på at forstå hinanden.
Vi har voldsomt brug for mådeholdet til at modvirke, at vi kommer længere og længere ud i et ekkokammer på internettet.
Så når I ser en eller anden person føre sig frem i et ekkokammer med konflikt og hårdt skårne sandheder, så husk på mådeholdet. Husk dialogen. Lad os endelig sove på det, og blive på jorden.
Hele verden har brug for mådehold, når vi ser på den polarisering, som foregår.
Og hvor skal I så kaste mådeholdet over rælingen?
Jeg har lidt antydet det tidligere.
- Kast jer ud i eventyr. Prøv noget af, og dyrk det.
- Lad jer ikke begrænse af, hvad andre tænker om jer.
- Lad jer ikke begrænse af, hvad andre plejer at gøre.
- Lad jer ikke begrænse af jeres køn, når nogen siger: Det plejer vi ikke at gøre.
Søg friheden og eventyret! Vær dedikerede og passionerede!
Skal I præstere og være perfekte? Nej, I må gerne lave fejl – det kan I faktisk slet ikke undgå at lave, hvis I kaster jer ind i nye projekter.
I må gerne være usikre. I må gerne være i tvivl. I må gerne have kriser. Alle de dele hører med til menneskelivet. Og I er lige meget værd af den grund.
Men prøv at være optaget af noget, prøv noget af i jeres liv.
Det ved jeg, at I kan. Og det ved jeg, fordi jeg har set det hos jer de sidste 3 år.
Jeg har set lysten til at skabe og prøve af. Projekter, hvor man bliver blæst bagover af hvad der kan bygges af computerkonsoller, hvad der kan printes og støbes i plast, vilde 100-kroners virksomheder, som ender med at blive rigtige virksomheder. Udlængsel og rejsetrang, som I har prøvet af her, og som mange vil udleve.
Nu fortalte jeg om min egen studenterhue. Min opfordring til jer er: Fyld hinandens studenterhuer med troen på hinanden: Fyld studenterhuerne med fællesskab, lad være med at lade jer begrænse af en karakter, der er skrevet i den – den tradition har jeg aldrig forstået formålet med. Byg hinanden op, og fyld de huer med kærlighed, så når I ser tilbage om 25 år, så er det det, som møder jer. White men can dunk!
Og jeg ved også, at I har den kritiske sans. Det positive mådehold. Den lille stemme, der siger, ”skulle vi nu ikke lige spise brød til”, når nogen kører ud ad en tangent.
Jeg er sikker på, at I magter mådeholdet, når sammenhængskraften i vores samfund bliver udfordret.
Og jeg tror også, at I kaster mådeholdet til side, når det kommer til at begrænse jeres frihed og udfoldelse.
Her til sidst vil jeg sige: Det er vemodigt at sende jer afsted nu, for jeg oplever virkelig at I hører til. I hører til på Learnmark, og I hører til hos hinanden. Jeg bliver så glad, når jeg oplever det stærke sammenhold mange af jer har. Jeg håber, at I vil tage sammenholdet med jer ud i verden. Pas på hinanden, og vær der for hinanden – når I drager både kritiske og eventyrlystne ud i verden.
Stort tillykke med jeres studentereksamen!
Glædelig jul og godt nytår
Skolen er juleferielukket til og med den 1. januar 2025.
Fra den 2. januar 2025 er de fleste af os tilbage ved telefon og mail.
--
Har du brug for hjælp i forbindelse med din ansøgning til grundforløb 2 på enten Learnmark Business eller Learnmark Tech,
er du meget velkommen til at kontakte os.
Træffer du os ikke, kontakter vi dig hurtigst muligt.
--
Husk, vi holder åbent hus og infomøder i januar og februar. Se datoer på learnmark.dk/info