28. juni 2024

Mona Juul til årets HHX- og HTX-studenter

Man kan sagtens blive til noget uanset karakterer – bare man har karakter 

Omkring 1.200 deltog i årets dimission på Learnmark Gymnasium HHX & HTX, som den 28. juni 2024 blev afholdt i Forum Horsens. Formand for Det Konservative Folkeparti Mona Juul holdt dimissionstalen.

(Large) Gym Dimission 2024 Kvadrat Mona Juul (7)
Man kan sagtens blive til noget, ville noget, kæmpe for noget uanset karakterer – bare man har karakter. Det handler om, at man sætter sig et mål, men samtidig har respekten for, at det kun er i fællesskaber, at man lykkes.

Mona Juul, Formand for Det Konservative Folkeparti

Det var nogle af partileder Mona Juuls pointer i sin tale til årets 303 nyudsprungne studenter fra Learnmark Gymnasium HHX & HTX.

Fællesskabet løfter os

I sin tale til studenterne sagde Mona Juul også noget om at have respekten for, at det kun er i fællesskaber, man selv lykkes.

(Large) Gym Dimission 2024 Kvadrat Mona Juul (7)
Jeg plejer at sige, man kan godt, men at det kun er sammen, vi løfter ansvaret. Det har altid været fællesskabet, der har løftet mig. Det er i fællesskaber, vi lykkes og finder mening. Det giver grundlag for at sige tak.

Mona Juul, formand for Det Konservative Folkeparti

På den baggrund opfordrede Mona Juul studenterne til at sige tak for de venskaber og fællesskaber, der er blevet knyttet de seneste år, og at de skal aftale at gøre, hvad der skal til, for at det varer ved – for venskaber kræver arbejde.

Mod til at turde fejle

Senere i talen anbefalede Mona Juul studenterne, at de skal lade de mange velmenende råd gå ind ad det ene øre og ud af det andet.

(Large) Gym Dimission 2024 Kvadrat Mona Juul (7)
Gør, hvad du brænder mest for – og tænk ikke på, hvad andre vil for dig, men hvad du selv vil. Og måske, hvad du kan gøre for andre. Og husk, at mod er en forudsætning for at opnå noget. Med mod mener jeg ikke mod til at springe i faldskærm, dykke med hajer eller ride rodeo – det har jeg aldrig forstået. Med mod mener jeg at turde fejle.

Mona Juul, formand for Det Konservative Folkeparti

Her tilføjede partilederen, at hun har lovet sig selv, at hun gerne må fejle og sætte sig selv i spil, som hun altid har gjort.

Studenternes tale til kammeraterne

Fra talerstolen holdt to nybagte studenter tale til deres kammerater. Det var HTX-student Ane Kikkenborg Zachariassen og HHX-student Magne Fugl Borgsmidt. Her talte de om fællesskab, forskellighed, fordomme og alle de gode minder, de hver især tager med sig efter tre uforglemmelige gymnasieår.  

Pede B freestylede til topkarakter

Det musikalske indslag til dimissionen var Pede B, som med egne ord ikke havde forberedt sig til dagens ’eksamen’. Han leverede i stedet en freestyle med udgangspunkt i stikord fra studenterne og dagens taler, og her blev både dimissionstaler Mona Juul og rektor Sune Agger kærligt spiddet, mens han hyldede årets studenter.

Rektor talte om mådehold til studenterne

Rektor Sune Agger tog i sin tale til studenterne udgangspunkt i begrebet mådehold. Her sammenlignede han blandt andet Grundtvigs verslinje ”ved jorden at blive, det tjener os bedst” med den amerikanske kultur om helt naturligt – og helt accepteret – at stille sig frem i forreste geled.

Han stillede spørgsmålet om, hvordan det ser ud i dag, om der er brug for det danske mådehold, eller om vi skal kaste tøjlerne og turde skeje ud. Hertil svarede han selv:

Sunge Agger Gym Dimission 280624 (72)
Der er brug for, at I gør begge dele! Der er brug for mådehold i dag, fordi vi i verden lige nu i stigende grad oplever splittelse og polarisering. Det kan vi se i mange lande i Europa. Ser vi til USA, så er offentligheden splittet i to grupper, som i stigende grad ikke kan føre en samtale sammen. Det er ødelæggende for et demokrati, hvis man ikke engang kan være enige om, hvad der er sandt og falsk, rigtigt og forkert, hvad der er reelle nyheder, og hvad der er fake news.

Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX & HTX

Kast mådeholdet over rælingen

Derefter gav rektoren eksempler på, hvor studenterne kan kaste mådeholdet over rælingen.

Sunge Agger Gym Dimission 280624 (72)
Kast jer ud i eventyr. Prøv noget af, og dyrk det. Lad jer ikke begrænse af, hvad andre tænker om jer. Lad jer ikke begrænse af, hvad andre plejer at gøre. Lad jer ikke begrænse af jeres køn. Søg friheden og eventyret! Vær dedikerede og passionerede!

Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX & HTX

Til sidst sagde Sune Agger, at de nyudsprungne studenter gerne må være usikre, at de gerne må være i tvivl, at de gerne må have kriser. Alle de dele hører med til menneskelivet, og man er lige meget værd af den grund. Det sammenfattede han således:

Sunge Agger Gym Dimission 280624 (72)
Prøv at være optaget af noget, prøv noget af i jeres liv. Det ved jeg, at I kan. Og det ved jeg, fordi jeg har set det hos jer de seneste 3 år.

Sune Agger, rektor på Learnmark Gymnasium HHX & HTX

Legater til årets studenter

Traditionen tro blev der uddelt legater og priser til årets studenter på Learnmark Gymnasium HHX & HTX.

Modtagerne sommeren 2024:

 

  • HHX-student Anton Randrup-Thomsen modtog Sydbank Fondens rejselegat på 10.000 kr.
    Det blev overrakt af Karen Laursen, privatdirektør i Sydbank

  • Alexander Koed modtog HHX Fighterlegatet på 2.000 kr.

  • Otto Harboe Borg Lauritzen modtog HTX Fighterlegatet på 2.000 kr.

  • Magne Fugl Borgsmidt modtog HHX-legatet på 2.000 kr.
  • Johan Elias Schjællerup modtog HTX-legatet på 2.000 kr.

  • HTX-student Tristan Schmidt modtog ambassadørlegatet på 1.000 kr.

  • HTX-student Mathilde Østergaard Thuesen modtog ambassadørlegatet på 1.000 kr.

Udmærkelsespriser til en elev i hver klasse

Derudover modtog en elev fra hver klasse en udmærkelsespris for enten at være en særlig god kammerat og/eller have ydet en særlig indsats. Prisen blev fulgt af et gavekort på 400 kr.