27. august 2024

20 hjemmebyggede både klar til kapsejlads på Horsens Fjord

Når startfløjtet til årets kapsejlads for omkring 80 elever på Learnmark Gymnasium HTX lyder fredag den 30. august 2024, er det også regnskabets time for eleverne: Holder deres beregninger om opdrift, og er deres både konstrueret og bygget rigtigt, så de holder vand på den 100 meter lange bane?

I ugen op til kapsejladsen har eleverne, som går i 2. g, beregnet, konstrueret og bygget lige præcis den båd, de tror, klarer sig allerbedst til kapsejladsen HTX Single Sheet Skiff Challenge.

 

Bruger viden fra mange forskellige fag

En gruppe på fire piger har konstrueret og bygget en kanoformet båd. De var som 1. g’ere tilskuere til sidste års kapsejlads, så de har en fornemmelse af, hvilke bådtyper der klarer sig godt på vandet. Derudover har de i udviklingsfasen testet en papirprototype i et bassin med vand.

Før Kapsejlads Byggeri August2024 (42)
Det er et typisk teknologiprojekt på HTX, hvor vi skal løse en udfordring ud fra vores teoretiske viden fra forskellige fag. I konstruktions- og byggefasen har vi brugt vores viden om fx geometri, målestoksforhold og plantegninger. Derudover har vi trukket på vores viden om opdrift og vandmodstand.

Astrid Weper Jensen., HTX-elev

Tid og sted

 

 

Tidspunkt

Fredag den 30. august 2024 kl. 12.20 – 13.15.

Finaleheatet forventes at starte kl. 12.50.

Sted

Horsens Fjord ved Langelinie
8700 Horsens.

Sværere i virkeligheden end på papiret

Til at bygge bådene har eleverne begrænsede materialer, og de skal tænke kreativt for at få det optimale ud af dem. Og gymnasieeleverne lærer rigtig meget i processen fra de første idéer til den færdige båd forhåbentlig flyder på vandet.

Før Kapsejlads Byggeri August2024 (42)
I et projekt som dette lærer vi, at det er sværere at omsætte idéerne og teorierne til virkelighed, end man lige tror, men det er jo også det, vi lærer noget af. Vi har god tid til at fordybe os i projektet, så vi kan justere vores idéer og tegninger i løbet af processen.

Alma Sofie Sæderup, HTX-elev

En tradition som 2. g’erne ser frem til

Det er 12. gang den nu traditionsrige kapsejlads afholdes, og det er et projekt, som alle 2. g’ere ser frem til.

Før Kapsejlads Byggeri August2024 (42)
Det er et hyggeligt projekt at starte skoleåret med. Vi har stor frihed til at undersøge, udforme og afprøve vores idéer, og det kan jeg godt lide. Vores første mål er, at båden kan flyde med en person i, og vores næste mål er naturligvis at vinde.

Katrine Due Sørensen, HTX-elev

Materialer til rådighed

Eleverne har en begrænset mængde materialer til rådighed i byggefasen:

 

1 krydsfinerplade på cirka 2,5 m x 1,2 m og 5 mm i tykkelsen

60 strips

2 tuber silikonefugemasse

2 m langt bræt til udformning af pagaj.

Genoplev kapsejladsen 2023

Kapsejlads 2023