20. september 2024
Learnmark Horsens tilpasser uddannelsesudbud til efterspørgslen
En landsdækkende tendens slår nu også igennem i Horsens. Mange af de unge og voksne, der ønsker at uddanne sig til kok, tjener eller ernæringsassistent, går i ny mesterlære. Det betyder, at de ikke starter deres uddannelse på grundforløb 1 og 2, som Learnmark Horsens udbyder. Derfor lukker skolen fra den 1. januar 2025 grundforløb 1 Food og grundforløb 2 på Hotel og restaurant.
På landsplan er antallet af unge og voksne, der starter på uddannelsen til kok, tjener eller ernæringsassistent, faldet med mere end en tredjedel siden 2020. Virksomheder i branchen ansætter langt flere tjener- og kokkelærlinge på en ny mesterlærekontrakt, hvor lærlingene starter direkte i virksomheden. De har så ikke brug for hverken grundforløb 1 eller grundforløb 2 på en erhvervsskole.
Samtidig ansætter hotel- og restaurantbranchen i stor grad ufaglært arbejdskraft, fordi der er mangel på faglært arbejdskraft.
Den tendens er også slået igennem i Horsens. På trods af stærke lærerkræfter og særlige aktiviteter for at inspirere unge og voksne til at starte på en af Learnmark Horsens’ hotel- og restaurantuddannelser, er der nu ikke længere elevgrundlag til at udbyde grundforløb 1 og 2 inden for disse uddannelser. Det besluttede skolens bestyrelse på et ordinært bestyrelsesmøde den 18. september 2024.
Direktør Niels Yde er ærgerlig over, at skolen fremadrettet ikke har hotel- og restaurantuddannelserne.
”Efter flere år med vigende ansøgertal til hotel- og restaurantuddannelserne må vi erkende, at hverken de unge, de voksne eller virksomhederne efterspørger disse muligheder i Horsens. Derfor har vi truffet valget om at lukke uddannelserne pr. 1. januar 2025,” fortæller Niels Yde.
Rettidig omhu
Forud for beslutningen ligger flere års arbejde på at øge kendskabet til hotel- og restaurantuddannelserne i Horsens, og efter et grundigt analysearbejde er tiden kommet til at lukke udbuddet i Horsens.
”Det har ikke været nogen let beslutning, men det er rettidig omhu. Unge og voksne, som fremover ønsker at tage grundforløbet inden for hotel og restaurant kommer vi til at henvise til vores gode kollegaskoler i Silkeborg, Vejle og Århus,” siger Niels Yde.