1. marts 2025
Uddannelsesvalg: De unge vil ikke være soldater i konkurrencestatens hær
Vi skal ikke tvinge de unge til et bestemt uddannelsesvalg. Men vi har som samfund en pligt til at inspirere de unge til at finde glæde og værdi i både naturvidenskab og sprog. Og det gør vi ikke godt nok lige nu.
Af Sune Agger, rektor, Learnmark Gymnasium HHX & HTX
Klummen er også offentliggjort i Horsens Folkeblad den 1. marts 2025.
I dag – hvor denne klumme publiceres – er det d. 1. marts. Den dato betyder, at tusindvis af unge i dag har haft deadline for at søge ind på en ungdomsuddannelse, hvis de vil i gang til august.
Det er en dag, der er lige så spændende for mig, som det er for de unge, når de skal begynde. Jeg er nemlig gymnasierektor på Learnmark Gymnasium HHX & HTX, og det har jeg været i over 10 år. Så jeg sidder klinet til min computer for at se, hvor mange unge, der søger ind på vores skole.
I de 10 år har jeg set en udvikling, hvor de unge på gymnasiet i stigende grad vælger naturvidenskab og sprog fra.
Det er tendensen i Horsens.
Og det er tendensen i hele Danmark.
HVAD SIGER TALLENE? Fra 2020 til 2024 uddannede vi i Danmark 11% færre naturvidenskabelige studenter fra det almene gymnasium og studenter fra HTX ifølge Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik.
Ser vi på optagetal fra 2016 og til i dag, ser det endnu værre ud. HTX, der er det naturvidenskabelige-tekniske gymnasium, har på landsplan mistet omkring 1/3-del af sine ansøgere, mens det almene gymnasium (bredt over alle studieretninger) har mistet cirka 10 % af ansøgerne.
På de rent sproglige studieretninger på det almene gymnasium uddannede vi i Danmark 19 % færre elever med sproglige studieretninger fra 2020 til 2024. En tendens som tydeligt kan genkendes på landets handelsgymnasier, HHX, som jeg også repræsenterer.
HVORFOR I ALVERDEN vælger færre unge en gymnasieretning med naturvidenskab eller sprog?
Det er min oplevelse, at flere unge i dag er mere bekymrede for at slå sig på gymnasiet og livet i almindelighed, end de var for bare 5 år siden.
Og mange unge betragter både naturvidenskab og sprog (bortset fra engelsk) som noget man lidt nemmere kan slå sig på. I modsætning til de mere samfundsvidenskabelige og øvrige humanistiske fag som de – ofte fejlagtigt – tænker, at de bedre kan tale sig igennem. Eller måske endda slippe afsted med en mindre indsats.
Det er en udfordring for samfundet. Vi har brug for unge, der kan naturvidenskab. Og i modsætning til, hvad mange tror, har vores virksomheder også brug for unge, der kan begå sig på andre sprog end engelsk.
Lokalt på Handelsgymnasiet, HHX, hjælper eksportvirksomheder i vores område os med at give de unge det perspektiv. Den hjælp fra virksomhederne og integrationen ind i undervisningen, har vi brug for at udbrede i hele uddannelsessystemet.
MEN DE UNGE skal ikke vælge naturvidenskab og sprog for samfundets skyld. Det får vi dem i øvrigt aldrig til. Vi er nødt til at se verden fra de unges synsvinkel. De kommer aldrig til at tage valg ud fra, hvad samfundet har brug for. De vil ikke være soldater i konkurrencesamfundets hær.
Derfor skal de unge vælge naturvidenskab og sprog, fordi det er spændende, meningsfyldt og kreativt.
Naturvidenskab er mere end noget, hvor du kan sætte 2 streger under. Det er også kreativitet og skabertrang. Det er at løse problemer for andre mennesker på smarte måder. Det er faktisk hele grundlaget for vores samfund og velstand.
Sprog er mere end grammatik. Sprog er oplevelser, andre kulturer, og at vi forstår hinanden bedre i verden. Det er der i øvrigt for tiden brug for.
VI HAR SOM SAMFUND EN OPGAVE i at rumme den generation af unge, vi har lige nu.
Hvor flere unge end tidligere er bekymrede for ikke at slå til. Ikke at gøre det godt nok. Og jeg tror, de følelser går ud over søgningen til både naturvidenskab og sprog.
Derfor har vi en forpligtelse til at vise, at legen og kreativiteten har en kæmpe plads i naturvidenskab og sprog. At det ikke altid er noget, som kræver knofedt og disciplin. Men at det både er meningsfyldt og sjovt at arbejde med.
Ikke kun for samfundets skyld. Men for de unges skyld. Og så gør det i øvrigt ikke noget, at der kommer til at være rigeligt med jobs inden for de områder i fremtiden.
I dag er det deadline for at søge ungdomsuddannelse. I år fryder jeg mig ved, at det ser ud til, at der er flere end sidste år, der har valgt HTX, hvor alle studieretningerne er naturvidenskabelige. Måske kan vi ved fælles indsats bryde kurven?