Kok

Som kok omdanner du råvarer til spændende menuer, og du får masser af muligheder for at eksperimentere med både kendte og mindre kendte råvarer.

Kok hører under gastronomuddannelserne.

Det er fedt at være kok

Ane går på grundforløb 2 på kokkeuddannelsen. Hun elsker at være kreativ i køkkenet – at sammensætte en menu handler ikke kun om råvarer, men også om farver og tekstur.

Kok_2022

Fakta

Varighed

2 år - 4 år og 3 måneder

Økonomi

SU og lærlingeløn

Adgangskrav

Læs mere under adgangskrav

Studiestart

Fra januar 2025 udbydes uddannelsen ikke længere på Learnmark Tech. Vi henviser til College 360 i Silkeborg, Aarhus Tech og Syddansk Erhvervsskole i Vejle.

Tilmeld

Læs mere under optagelse

Jobbet som kok

Som kok står du for indkøb og sammensætning af menuen og drikkevarer, der passer til. Du har mulighed for at være kreativ og sammensætte menuer af de råvarer, du har til rådighed.

Som kok har du ofte skiftende arbejdstider og aftenarbejde. Herudover er samarbejde i team en vigtig del af at være kok.

Noget af det bedste ved mit job er, at jeg får lov til at leve mine drømme ud, at anrette maden flot og glæde andre med min passion for mad.

Mathias, kok

Uddannelsen til kok

På uddannelsen til kok lærer du om råvarer og tilberedningsmetoder. Du lærer at planlægge indkøb, sammensætte en menu og anrette den, så den tager sig bedst muligt ud. Du får viden om sundhed, ernæring og lærer om kundebetjening. Under din uddannelse har du mulighed for at tage din praktik i udlandet.   

Du kan tage grundforløb 1 og grundforløb 2 til kok på Learnmark Tech. Når du skal på skoleophold, mens du er i lære, skal du gå på en anden skole. Det aftaler du med den virksomhed, hvor du er ansat. 

Bæredygtighed på uddannelsen

Bæredygtighed er en helt naturlig del af hverdagen. Du arbejder blandt andet med

  • de enkelte fødevarers CO2-aftryk og lærer at sammensætte retter, der belaster miljøet mindst muligt
  • energirigtige tilberedningsmetoder
  • minimering af madspild, som både tilgodeser den økonomiske og den miljømæssige bæredygtighed.

Den sociale bæredygtighed fylder meget på uddannelsen, fordi hotel- og restaurantbranchen fremstiller fødevarer og dermed påvirker menneskers sundhed og trivsel direkte – herunder økologi kontra konventionelt fremstillede råvarer. 

Græskarskuppe flot anrettet

I lære som kok

Når du har bestået grundforløb 2, fortsætter du på hovedforløbet. Her er du i lære i en virksomhed og på skoleophold.

Det er vigtigt, at du selv er aktiv, når du søger læreplads. Du får også undervisning på skolen i at søge læreplads, og vi har et godt samarbejde med mange virksomheder, der søger lærlinge.

Kan du ikke finde en læreplads, har du mulighed for skoleoplæring.

Læs mere om lærepladser


Når du er udlært kok

Som udlært kok kan du arbejde på restauranter, caféer eller starte din egen. Danske kokke er eftertragtede, og der er derfor god mulighed for at finde job i udlandet. Du kan også læse videre til akademigastronom.