Tjener
Som tjener er du restaurantens ansigt udadtil, og du er med til at give gæsterne en god oplevelse.
Det er fedt at være tjener
Camilla er tjenerelev på Hotel Vejlefjord, hvor hun får mere og mere ansvar i løbet af uddannelsen. Den vigtigste opgave som tjener er, at man sætter gæsten først. Hun elsker at have blik for detaljerne, så gæsterne oplever forskellen på at spise ude og hjemme.
Jobbet som tjener
Som tjener er du leddet mellem gæsten og køkkenet, og kundekontakt er en stor del af jobbet. Som tjener skal du være serviceminded og være god til at have gang i mange ting på én gang. Tjeneren tager imod bestillinger, afregner og rådgiver gæsten om menu og vin. Du skal som tjener derfor have viden om den mad og vin, du serverer for gæsterne. Som tjener løber du stærkt, men du skal samtidig se præsentabel ud. Tjeneren arbejder ofte, når andre har fri, og du skal derfor være forberedt på aften- og weekendarbejde.
Det bedste ved jobbet er, at der ikke er to dage, der er ens, og at man møder mange forskellige mennesker.
Chris, tjenerelev
Uddannelsen til tjener
På uddannelsen til tjener lærer du om forskellige former for servering, borddækning og blomsterdekoration. Du lærer at lave forskellige drinks og får et grundigt kendskab til mad og vin, da det er dig, der skal præsentere kokkens arbejde for gæsterne. På uddannelsen lærer du om kommunikation, service og arbejdsmiljø. Du har mulighed for at tage din praktik i udlandet.
Du kan tage grundforløb 1 og grundforløb 2 til tjener på Learnmark Tech. Når du skal på skoleophold, mens du er i lære, skal du gå på en anden skole. Det aftaler du med den virksomhed, hvor du er ansat.
Bæredygtighed på uddannelsen
Bæredygtighed er en helt naturlig del af hverdagen. Du arbejder blandt andet med
- de enkelte fødevarers CO2-aftryk og lærer at sammensætte retter, der belaster miljøet mindst muligt
- energirigtige tilberedningsmetoder
- minimering af madspild, som både tilgodeser den økonomiske og den miljømæssige bæredygtighed.
Den sociale bæredygtighed fylder meget på uddannelsen, fordi hotel- og restaurantbranchen fremstiller fødevarer og dermed påvirker menneskers sundhed og trivsel direkte – herunder økologi kontra konventionelt fremstillede råvarer.
I lære som tjener
Når du har bestået grundforløb 2, fortsætter du på hovedforløbet. Her er du i lære i en virksomhed og på skoleophold.
Det er vigtigt, at du selv er aktiv, når du søger læreplads. Du får også undervisning på skolen i at søge læreplads, og vi har et godt samarbejde med mange virksomheder, der søger lærlinge.
Kan du ikke finde en læreplads, har du mulighed for skoleoplæring.
Når du er udlært tjener
Som udlært tjener kan du blive ansat på restauranter eller hoteller. Du kan også læse videre til serviceøkonom eller tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed.